12 Mart 2019 Salı

KONUT ALMANIN TAM ZAMANI


Tarsus’ta konut satışlarında belli bir durgunluk görülse de Türkiye’nin genelinde olduğu gibi her zaman konut açığı  ve ihtiyacı devam etmektedir. Yatırım amaçlı veya yenileme amaçlı konut alımı yavaşlasa da ihtiyaç sahiplerinin  konut edinme isteği devam etmektedir. Faizlerin yüksek olması sebebiyle konut müşterileri parasını   bankada bekletmeyi tercih ediyor. Risksiz ve net  gelir gibi görünse de faizde bekleyen para enflasyona karşı eriyor.  İlk kez bu dönemde oturduğu evini satıp,  kiraya geçip , faiz geliriyle kirayı ödeyip kalan parayla da geçinmeye çalışan kişilerle karşılaşıyoruz. Fakat bu süreç eninde sonunda normal seyrine kavuşacaktır. İşler normale döndüğünde de şu an ki fiyatları kimse bulamayacaktır. Yaklaşık 1-1,5 senedir konut fiyatları aynı seyirde devam ediyor. Zaman zaman sürpriz indirimli  satışlarda yaşanmıyor değil.
Zamlar henüz yansımadı! Elinizi çabuk tutun
Konut satışları 2018 yılında bir önceki yıla göre SADECE YÜZDE 2.4 AZALDI. TÜİK verilerini göre Türkiye genelinde 2018 yılında 1 milyon 375 bin 398 konut satış sonucu el değiştirdi. Konut satışları aralıkta yıllık yüzde 2.9 arttı.

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, artan maliyetlerin etkisiyle konut fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.  "Konut almak isteyenler ellerini çabuk tutarak yatırımlarını yapmalılar. Kısa bir süre sonra bu fiyatlara ev bulmak mümkün olmayacak" değerlendirmesinde bulunuyorlar.
Kur ve enflasyon rakamlarının yükselmesiyle birlikte artan inşaat maliyetlerini 'Enflasyonla Mücadele' edebilmek için fiyatlara yansıtmadılar. Bu süreç maalesef fazla uzun sürmez. Eninde sonunda artan maliyetleri  konut fiyatlarına  yansıtacaklardır. Ev almak için en iyi zaman. Hazır tapu harcı ve  KDV teşvikleri uzatılmışken vatandaşın elini çabuk tutması lazım.
Tapu harçlarının yüzde 4'den 3'e indirilmesi’ ve ‘konut satışında KDV’nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi’ uygulamasının 2019’da 3 ay daha uzatılması, hem konut alıcısı hem sektör için çok önemli bir karar  ‘Vergi indirimine devam’ kararı sektöre önemli katkı sağlayacaktır
Sonuç olarak gayrimenkul yatırımı her zaman diğer yatırımlardan daha kıymetli ve önemlidir. Satıcıların değil Alıcıların fiyatı belirlediği bu dönemde konut veya konut dışı yatırım yapmak çok akıllıcadır. Bir kaç yıl sonra “2018 de fiyatlar çok düşmüştü. İyi ki bu yatırımı o dönemde yapmışız” diyenleri şimdiden duyar gibiyim.

Saygılarımla,



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder