22 Şubat 2014 Cumartesi

Arsa alırken dikkat

ERHAN YILDIRIM
EV VE YAŞAM
ARSA ALIRKEN DİKKAT
Gayrimenkul yatırımları arasında en hızlı prim yapan yatırım türü arsa yatırımıdır.  Konutta işyerinde yıllık ortalama %10’luk artış olsa da arsa yatırımları doğru yapıldığı takdirde %100 , %200 oranında prim yapabilme ihtimali vardır. Özellikle gelişim potansiyelinin üst seviyelerde olduğu bir bölgeden arsa almak, geleceğe yatırım olarak görülmektedir. Fakat arsa alımında yapılan hatalar arsanın bırakın prim yapmasını, aldığınız fiyata bile satamama durumuyla sizi karşı karşıya bırakabilir. Bu sıkıntılarla karşılaşmamak için arsa-arazi alırken işte dikkat etmeniz gereken bazı temel hususlar;

Arazi imar geçmemiş toprak parçasıdır. Arsa ise belediyelerin imar uygulaması yaptığı, yapılaşmaya müsait alanlardır. Arazilerde imar uygulaması yapılmadığı için imar durumları belli değildir; ayrıca düzenleme ortaklık payları (DOP) düşülmemiştir.  Bu oran % 40’tır.
1-      Türkiye Cumhuriyeti Sınırları içerisinde devlete ait olmayan tüm araziler Tapu Kütüğüne bağlıdır. Eğer tapusuz bir arazi satılmak isteniyorsa, arazinin aslında devlete ait olduğunun ve teklif eden kişinin sadece kullanım hakkına sahip olduğu açıktır. Bu türden bir araziyi kanunen satın almak mümkün olmayıp, sadece kullanım hakkı devredilir. Size tavsiyem gözünüzün gördüğünü alın. Tapusuz yerlere yaklaşmayın.
2-      Bir arsayı alırken öncelikli olarak imar durumunun öğrenilmesi gerekiyor. Kaç kata imarlı olduğunu, maksimum yüksekliğini öğrenin. TAKS’ı (Taban alanının parsel alanına oranına Taban Alanı Katsayısı) ve KAKS’ı  (İnşaat alanının parsel alanına oranı Kat Alanı Katsayısı) öğrenin. KAKS’a Emsal de denir. Toplam inşaat alanı  olarak da adlandırılır. Bu bilgilerin hepsini bağlı bulunan belediyenin imar müdürlüğünden imar durumu belgesini alarak öğrenebilirsiniz.
3-      Satın alacağınız arsanın imar durumunu öğrendikten sonra sıra arsa üzerindeki sahiplik durumunun incelenmesine geliyor. Bağlı bulunan tapu müdürlüğüne giderek arazi hisseli mi tek tapu mu, üzerinde herhangi bir şerh, ipotek vs. var mı?  Kontrol edilmelidir. Geçmişte üzerinde kalan küçük meblağlı bir şerh dahi satışa engel olabilir.
4-      Bu incelemelerden sonra işin en önemli kısmı arsanın yerini tespit etmektir. Arsa alımlarında yaşanan en büyük sorun arsanın yeri ile ilgilidir. Gösterilen alanın doğru yer olup olmadığı mutlaka tespit ettirilmelidir. Gösterilen arsa satın alınan yer olmayabilir. Mutlaka ölçtürün. Arazilerde yüzölçümlerin eksiği veya fazlası olabilir. Tapu Bilgileri ile birlikte ya Kadastro Müdürlüğü’nden aplikasyon belgesi talebinde bulunun veyahut bu işle uğraşan serbest harita ve kadastro mühendisleri ile iletişime geçin.
5-      Aldığınız arazi,  tarla veya bahçe ise bağlı olduğu sulama birliğinden geçmişe dönük su borcu olup olmadığını kontrol edin.
6-      Arazi göl veya nehir kenarında ise Devlet Su İşleri’ne,
7-       Ormanlık alanda ise veya çevresinde orman var ise Orman İşletme Müdürlüğü’ne,
8-      Arazinin herhangi bir yerinden yüksek gerilim veya elektrik direği geçiyorsa,  Tedaş’a mutlaka durumunu sorun.
9-      Hatta Tarsus gibi tarihi bir şehirde arsanızın altından tarihi eser çıkma ihtimali bile var. Müze Müdürlüğünden o bölgenin durumu hakkında mutlaka ön bilgi alın. Ne olur ne olmaz? Arsanız elinizde patlamasın. Bu basit kurallara dikkat etmeyip mağdur olan çok vatandaşımız var. Sizler dikkatli olun.

Herkesin güzel yatırımlar yapıp karşılığında güzel kazanımlar elde etmesi dileğiyle, hayırlı Ramazanlar

Saygılarımla
Erhan YILDIRIM

erhan@emlak33.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder