14 Şubat 2014 Cuma

EMLAK MÜŞAVİRLİĞİ KANUNU

ERHAN YILDIRIM
EV VE YAŞAM
EMLAK MÜŞAVİRLİĞİ KANUNU
Gayrimenkul sektörünün en önemli aktörleri şüphesiz ki Emlak Müşavirleri.  Yıllardır sektörde çok büyük ilerlemeler sağlanmasına rağmen alım-satım ve danışmanlık konusunda en önemli rolü üstlenen Emlak Müşavirlerinin maalesef ki meslek kanunu bulunmamaktadır. İsteyen herkesin yapabileceği ,  sadece birkaç basit belgenin  bir araya getirilmesi  ile başlanabilecek oldukça kolay bir iş gibi gözükmektedir.  Dikkat ettiyseniz “iş” kelimesini kullandım. Çünkü herkesin yapabileceği bir iş sadece  “İŞ”tir  meslek değildir. 

Mesleğin sözlük anlamı  “insanın yaşamını sürdürebilmek için yaptığı ve genellikle yoğun bir eğitim, çalışmayı gerektiren sürecin sonunda kişilerin kazandığı unvanın adıdır. Tüm dünyada özellikle Avrupa’ da ve Amerika’da en saygın mesleklerden biri sayılan Emlak Müşavirliği maalesef ülkemizde bu mertebeye henüz erişememiştir. 

Son günlerde bu yasa ile ilgili ulusal basında bir çok haber yayınlanmaktadır.  Hatta Bakanlar aracılığıyla Başbakanın gündeminde olduğu ve 2014 yılında yasalaşacağı bilgilerini duymaktayız. Emlak Müşavirleri  meslek odalarının ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonunun uzun yıllardır sürdürdüğü  yoğun çalışmalar  meyvesini  verdi. Şu an en üst makama kadar getirildi. Umarız en kısa zamanda bitirilir ve hayata geçer.

Kanuna göre aranacak bazı şartlar ana hatlarıyla şu şekilde:

Emlak müşaviri yeminli ve üniversiteli olacak. Sektöre yeni girecek olanlara bir yıllık eğitim ve staj zorunluluğu getirilecek. Emlak müşavirliği lisans sınavını kazanmış olacak ve her ofiste lisanslı bir emlak müşaviri bulunacak. Sözleşme kullanılması mecburiyeti gelecek.

Yasa sayesinde emlak müşavirleri mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak ve teminat verecek. Emlak Müşavirleri Birliği kurulacak. Birliğin internet sayfasında tüm emlakçıların kayıt ve sicili bulunacak, vatandaşa açık olacak. Hizmet ücretleri Türkiye’nin her yerinde aynı olacak. Meslek haklarını kullanma ehliyetine sahip olmak ve ceza veya disiplin soruşturması sonucunda meslekten çıkarılmamış olmak şartı getirilecek. Sektördeki en büyük sıkıntı olan ayakçılar ve kaçaklar ayıklanarak ciddi yaptırımlar ve cezalar getirilecek.

Umarız ki  yıllardır bizlerin ve tüm meslektaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği bu önemli kanun bir an evvel yasalaşır ve yürürlüğe girer.  Umarız ki Emlak işi adı altında farklı faaliyetler gösteren kişiler bu piyasadan silinir. Bununla birlikte insanlarımızın sürekli şikâyet ettiği ülke ekonomisine ne vergi ne de istihdam anlamında hiçbir katkı sağlamayan emek hırsızı ayakçılar temizlenir ve Emlak Müşavirliği mesleği tüm dünyada olduğu gibi saygı duyulan meslekler arasındaki yerini alır.

Saygılarımla
Erhan YILDIRIM

erhan@emlak33.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder